Nieuws & updates

EPC na 1 januari 2021, hoe nu verder?

10-12-2020

Onze ENORM of BINK EPC woningen/utiliteit software wordt voor 2021 niet bijgewerkt naar de nieuwe NTA 8800 norm. Voor het maken van BENG berekeningen conform de NTA 8800 verwijzen wij u naar de nieuwe Uniec 3 software. DGMR Software heeft samen met Earth Energie Advies deze gebruiksvriendelijke online software ontwikkeld. Meer informatie over Uniec 3 kunt u vinden op https://uniec3.nl/.

De BENG regelgeving gaat dus al over 3 weken in!

Jazeker, per 1 januari 2021 wordt de NTA 8800 van kracht. Dit betekent dat een BENG berekening niet langer een EPC-eis heeft, maar BENG-eisen. Daarnaast moet u als adviseur voldoen aan een aantal eisen en dient u berekeningen te registreren. Meer algemene informatie hierover vindt u op https://uniec3.nl/afmelden-bij-omgevingsvergunning-echt-nodig/.

Diplomering en certificering is verplicht voor bestaande bouw én nieuwbouw

Bedrijven moeten gecertificeerd zijn en adviseurs moeten gediplomeerd zijn om een BENG berekening op te stellen. Meer informatie over examens vindt u op https://uniec3.nl/wijziging-in-examens-voor-ep-adviseurs/.

Alle berekeningen voor bestaande bouw en nieuwbouw moeten geregistreerd worden bij RVO

Berekeningen voor nieuwbouw, oplevering en bestaande bouw moeten worden geregistreerd bij www.ep-online.nl van RVO. Alleen na het registreren van een berekening kunt u een omgevingsvergunning aanvragen of een energielabel opstellen. Meer informatie hierover vindt u op https://uniec3.nl/afmelden-bij-omgevingsvergunning-echt-nodig/.

Er zijn al veel adviseurs opgeleid met onze trainingen

De trainingen zijn gericht op het gebruik van de nieuwe Uniec 3 software en het voorbereiden op de examens. Er zijn nog meer trainingen gepland om iedereen klaar te stomen voor het uitvoeren van berekeningen in 2021. Meer informatie vindt u op https://uniec3.nl/opleidingen/.

Hoe ga ik over van mijn huidige software naar Uniec 3?

U bent een ENORM gebruiker
U heeft een abonnement op de ENORM software voor woningen en/of utiliteit. Bij het aflopen van uw abonnementsperiode kunt u overwegen om uw ENORM abonnement te verlengen voor een jaar of om dit abonnement op te zeggen. Na het aflopen van het abonnement kunt u de ENORM software niet meer gebruiken.

Indien u toch nog gebruik wenst te maken van de ENORM software dan kunt u eventueel ook kiezen voor een halfjaarabonnement. Er vinden dan geen automatische verlengingen meer plaats. De ENORM software kunt u dan nog gebruiken voor het bekijken van berekeningen, het aanpassen van berekeningen in het kader van het toetsen van EPC conformiteit (oplevering), het wijzigen van een berekening voor de omgevingsvergunning en voor controleberekeningen subsidieaanvragen STEP/RVV.

Bezoek onze website voor meer informatie over deze nieuwe halfjaarabonnementen van ENORM.

U bent een BINK gebruiker
U heeft een abonnement op de module EPC woningen en/of utiliteit. Dit abonnement wordt door ons, vanwege het inwerkingtreden van de NTA 8800, automatisch beëindigd op 31 december 2020. Dit betekent dat u deze module in 2021 niet meer kunt gebruiken.

Als u toch nog gebruik wenst te maken van de EPC W of EPC U software dan kunt u een abonnement nemen op onze nieuwe module Uniec 3 connect.

Met het Uniec 3 connect abonnement bent u in staat om uw gebouwmodel te toetsen op BENG middels de Uniec 3 software. Onderdeel van dit nieuwe abonnement is dat u de module EPG woningen/utiliteit ook vanaf 1 januari 2021 kunt blijven gebruiken voor bijvoorbeeld het aanpassen van berekeningen in het kader van het toetsen van EPC conformiteit (oplevering), het wijzigen van een berekening voor de omgevingsvergunning en voor controleberekeningen subsidieaanvragen STEP/RVV.

Maar wat kan Uniec 3 connect nog meer?
Met de module Uniec 3 connect gebruikt u de gegevens van een gebouwmodel, dat is gemaakt in de Modeller van Gebouwprestatie, in Uniec 3, om de benodigde BENG berekeningen uit te voeren.

In een gebouwmodel dat gemaakt is in de Modeller zijn alle eigenschappen zoals functies, zones, gebruiksoppervlakte, Rc-waarden, gedetailleerde U-waarden, lijnkoudebruggen, oriëntatie en gegevens van overstekken (beschaduwing) beschikbaar.

Zo kunt u vanuit uw gebouwmodel dat wordt gebruikt voor warmteverlies-, brandoverslag- en bouwbesluitberekeningen, de al beschikbare gegevens exporteren naar Uniec 3. In Uniec 3 koppelt u dan eenvoudig de installaties aan de gegevens en maakt u gebruik van de laatste kwaliteitsverklaringen en mogelijkheden van afmelden.

Mocht u nog vragen hebben over de Uniec 3 software of de Uniec 3 trainingen, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de helpdesk op helpdesk@uniec3.nl.

Schrijf u in op de Uniec 3 nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelen rondom BENG en Uniec 3.

Voor vragen over Uniec 3 connect kunt u contact opnemen met de helpdesk van DGMR Software op helpdesk@dgmr.nl. U kunt ook direct een offerte aanvragen.

X