Home » Nieuws » Bouwtrend: Loopt de woningbouw terug?

Bouwtrend: Loopt de woningbouw terug?

woensdag, 5 jul 2023

Bouwtrend verzamelt data over woningen door middel van energieprestatieberekeningen. Sinds 1 januari 2021 wordt hiervoor de BENG-berekening volgens de NTA 8800 gebruikt. Inmiddels heeft Bouwtrend bijna 2,5 jaar aan energieprestatiedata verzameld voor woningen. Welke inzichten geeft dit?

Is de data nog steeds compleet?

Vóór 2021 werd de data verkregen uit ENORM en Uniec 2. Vanaf 2021 is de data afkomstig uit Uniec 3. Met de introductie van de NTA 8800 is de samenwerking tussen Bouwtrend (DGMR Software & Earth energie advies) uitgebreid, waardoor Uniec 3 de opvolger is geworden van zowel ENORM als Uniec 2. Ook na de introductie van de NTA 8800 blijft Uniec 3 de marktstandaard voor het berekenen van de BENG-eisen. Vrijwel alle nieuwbouwprojecten worden doorgerekend met behulp van Uniec 3. Op dit moment zijn er bijna 200.000 woningen geregistreerd met Uniec 3, en deze data is beschikbaar in Bouwtrend. Nieuw met de NTA8800 is dat er ook data beschikbaar is voor de fases: Oplevering en bestaande bouw.

Loopt de woningbouw terug?

Er wordt veel gesproken over een terugval in de woningbouw in het nieuws. Hierbij worden stikstof, inflatie en hoge hypotheekrente vaak genoemd als factoren. Kunnen we deze trend ook al terugzien in het aantal registraties voor het aanvragen van de omgevingsvergunning?

In kwartaal 1 van 2023 vertoont een duidelijke daling ten opzichte van kwartaal 2 van 2022. De afname is 14%. Deze trend zet zich echter niet door in kwartaal 2, dat over het geheel genomen vergelijkbaar is met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Wel valt op dat er minder woningen in het hogere prijssegment zijn. Het aantal vergunningen voor vrijstaande woningen is met 40% afgenomen, terwijl dit voor twee-onder-een-kapwoningen 36% minder is. Daarentegen is er een compensatie door een stijging van 15% in het aantal vergunningen voor appartementen.

Bouwtrend telt per woning/appartement en niet per project. Op deze manier kan ook worden bekeken hoe vaak een individuele installatie wordt toegepast. Het is wel belangrijk op te merken dat deze gegevens alleen betrekking hebben op de registraties voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Als bijvoorbeeld bouwprojecten niet doorgaan na de aanvraag van de omgevingsvergunning, is dit niet zichtbaar in de data, omdat deze afkomstig zijn van de BENG-berekeningen met behulp van Uniec 3. De registraties voor het aanvragen van de omgevingsvergunning zijn een goede indicator om data te analyseren, trend te bekijken en te zien hoe de markt beweegt.

Welke waarde heeft deze data?

In een periode van afname in de woningproductie wordt het als leverancier nog belangrijker om ervoor te zorgen dat jouw producten in de woningbouw worden toegepast. Een belangrijke manier om dit te bereiken, is door geselecteerd te worden in de BENG-berekening via een kwaliteitsverklaring. Aangezien deze berekeningen ruim voor de oplevering worden gemaakt, geeft dit jou al inzicht in de toekomst en de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningbouw.

Steeds meer leveranciers vertrouwen op de data van Bouwtrend om te zien hoe effectief dit lukt. Daarnaast biedt de data inzicht in trends op het gebied van productontwikkeling. Hoe vaak worden warmtepompen bijvoorbeeld toegepast in nieuwbouw? Is er een opkomende trend voor zonneboilers? Met behulp van Bouwtrend kunnen deze vragen met data worden onderbouwd.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Wilt u meer informatie? Bezoek de website www.bouwtrend.nl of stuur een e-mail naar sales@bouwtrend.nl