• Geomilieu
    • Geluidwering gevels
    • NoiseAtWork
    • Producten
    • 7D Platform
    • Gebouwprestatie
    • Leidingen
    • Uniec 3
    • EVAC
    • MPGCalc
    • Bouwtrend
    • ENORM
  • Over ons
maandag 26 februari 2024

Aanscherping en uitbreiding MPG-eis per 2025?

Tot 23 februari liep de internetconsultatie voor de aanscherping en uitbreiding van de MilieuPrestatieGebouw-eis (MPG). Bij de consultatie zitten 12 PDF documenten van talloze wijzigingen. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

De eisen zijn hoger maar toch strenger

De eisen voor woningen gaan van 0,8 naar 1,0. Dit lijkt soepeler, maar omdat de methode ook verandert is het toch een strengere eis. Deze komt overeen met de ambitie de eis te verscherpen naar 0,5 zoals benoemd in de kamerbrief in 2023 

Er zijn twee redenen om dit te verklaren. De milieueffecten waarmee gerekend wordt (hierover meer hieronder) en de kosten van de milieueffecten zijn verhoogd. Als de voorgestelde wijziging doorgaat moeten we wennen aan hogere resultaten voor dezelfde gebouwen.  

De volgende eisen staan in de internetconsultatie:

Tot en met 2024Vanaf 2025
Woning0,801,00
Woongebouw0,801,20
Kantoor1,551,55
Andere functiesn.v.t.1,85
Omdat de eisen strenger zijn, is er nu een correctie op de MPG-eis van toepassing voor gebouwen waarvoor de eis lastig haalbaar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘tiny houses’.

Bron: Informatie notitie van BZK januari 2024

Van 11 naar 19 milieueffecten: A1 -> A2

Naast de strengere eisen gaat er een andere methodiek gelden. De zogenaamde A1 set wordt opgevolgd door de A2 set. Er zijn dus extra milieueffecten. Opvallend is dat klimaatveranderingen nu uit drie milieueffecten bestaan (fossiel, biogeen en landgebruik). Bovendien zijn de ‘omrekenfactoren’ ook anders. Deze worden gebruikt om de milieueffecten om te rekenen naar een MilieuKostenIndicator (MKI)1. De omrekenfactor van CO2 gaat bijvoorbeeld van 0,05 naar 0,116 euro.

Bron: Informatie notitie van BZK januari 2024

Hout een verliezer?

Elke methode wijziging kent zijn winnaars en verliezers. Zo ook deze. Opvallend is dat de bouwtrend bouwen met hout (biobased) een verliezer is van de nieuwe methodiek. De milieueffecten die deze verhoging verklaren zijn landgebruik, watergebruik en fijnstof emissies.

Daar staat tegenover dat warmtepompen op basis van natuurlijk koudemiddel een duidelijke winnaar is. Het is belangrijk om te weten dat het nog niet gaat om een analyse van alle milieuverklaringen, maar om degene die gebruikt zijn bij de referentiegebouwen. Hiervoor zijn geen categorie 1 (van producten) gebruikt.

Materiaalsoortfactor verschil A1 --> A2
gips1,57
beton2,25
hout2,77
glas1,78
kalkzandsteen2,37
metalen1,91
isolatie - synthetisch2,85
baksteen2,00
kunstof1,79
technische installaties1,70
gemiddeld2,10

Bron: referentiegebouwen o.b.v. de herziene bepalingsmethode versie A2 van LBP|SIGHT (2023)

Wanneer is de software af?

De invloed op de praktijk kan pas bepaald worden als de software gereed is. Uitgangspunt van de internetconsultatie is dat deze in juli gereed is, zodat de markt kan wennen.

DGMR software is bezig met het herontwikkeling van de goed gewaardeerde applicatie MPGcalc. Wij doen er alles aan om de markt zo snel mogelijk te laten wennen aan de nieuwe methodiek. Tegelijkertijd zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van data en documentatie. Speerpunten die u van ons kunt verwachten:

  1. Gebruiksvriendelijkheid
  2. Snelle invoer: minimaal aantal muisklikken voor materialisatie van een gebouw
  3. Eenvoudig data kopiëren uit andere projecten (bijvoorbeeld: BIM/IFC)
  4. MEPG: integratie met Uniec 3 & CO2 balans tool. CO2 uitstoot van materialen én energieverbruik.

Klik hier voor meer informatie en je in te schrijven om als eerste op de hoogte te blijven.

Het is niet toegestaan om inhoud van deze website te kopiëren