Nieuwe methodiek EN15804+A2: Wat betekent dit voor de MPG?
Vanaf 1 juli 2025 wordt de nieuwe A2-methodiek, gebaseerd op de laatste Europese norm EN15804+A2, geïntroduceerd. Deze methodiek brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee, waaronder een toename van het aantal milieueffecten van 11 naar 19. Hoeveel hoger wordt de MPG van hetzelfde gebouw hiermee?
Belangrijk voor organisaties die een grenswaarde voor de MPG hanteren, zoals: Dutch Green Building Council (BREEAM), Netherlands Enterprise Agency (RVO) | Partner in Sustainable Development (MIA/VAMIL) en Cirkelstad (Het Nieuwe Normaal).
Onze analyse
Wij hebben op basis van onze gevalideerde rekenkern de verhouding van de MKI/EHD van alle milieu verklaringen (peildatum oktober 2024) geanalyseerd. Wij kijken hier exclusief naar milieuverklaringen die voor de bouw van toepassing zijn, namelijk met de NL/SFB classificatie. We hebben alleen gekeken naar milieuverklaringen met zowel A2 als A1 data. Disclaimer: Omdat de categorie 3 kaarten dubbel gepubliceerd zijn kunnen deze niet (zonder veel handmatig werk) meegenomen worden in de resultaten.
Verhouding tussen A1 en A2
In de volgende afbeelding zie je de verdeling van de verhouding tussen A1 en A2. Veruit de meeste milieuverklaringen vallen in de categorie 1,69 tot 1,88. Omdat hieronder meer milieuverklaringen vallen is de gemiddelde factor: 1,55. De komt overeen met de bevindingen waar Menno Schokker het eerder over had.
Winnaars en verliezers
Onze analyse toont aan dat de factor gemiddeld 1,55 is. Alles daarboven is een ‘verliezer’ en alles daaronder een ‘winner’. Dit betekent dat sommige milieuverklaringen relatief beter of slechter scoren in de nieuwe methodiek.
Laten we samen de impact van de nieuwe methodiek verkennen en begrijpen hoe we ons kunnen aanpassen aan de veranderende normen. Deel je gedachten en ervaringen met Sybe de Wit, product manager MPGCalc 3. Je kunt zijn LinkedIn ook in de gaten houden voor een analyse over welke milieuverklaringen winnaars en verliezers zijn en waarom, denk aan:
- Constructie: Beton, Staal & CLT
- Isolatiematerialen onderling vergeleken
- Biobased vs Non-biobased
- Anders, waar zijn jullie benieuwd naar?