Home » Nieuws » Ontwerpen met de nieuwe BENG1 tool

Ontwerpen met de nieuwe BENG1 tool

donderdag, 4 feb 2021 | Energie, Nieuws

Welke consequenties hebben ontwerpkeuzes op de energiebehoefte volgens BENG 1? De nieuwe BENG1 tool van DGMR geeft architecten en ontwikkelaars direct inzicht in de duurzaamheid van hun gebouwontwerp. De gratis tool is sinds december online beschikbaar.

Eenvoudige check

Sinds 1 januari 2021 is een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) de nieuwe norm en wordt de energieprestatie niet meer in een EPC uitgedrukt. Dit betekent voor architecten en ontwikkelaars dat ze bij het ontwerp van de gebouwschil rekening moeten houden met BENG1. Maar wat betekent deze BENG-eis voor een ontwerp? DGMR ontving regelmatig vragen van architecten over de consequenties van BENG en ontwikkelde samen met DGMR Software een eenvoudige check: De BENG1 tool.

Met enkele kliks kan een architect of ontwikkelaar zien welke keuzes de BENG1-score beïnvloeden. Naast het gebouwtype gaat het dan bijvoorbeeld om de mate van isolatie, het glaspercentage, de ZTA-waarde ervan, de aanwezigheid van zonwering en de massa van het gebouw. Ook kijkt de tool naar de TO-juli-eis. Vooral bij woningbouw is het een uitdaging om de BENG1-eis te halen. Met de nieuwe tool is direct duidelijk welke varianten aan de eisen voldoen.

Referentiegebouwen

De BENG1 tool van DGMR gaat uit van de referentiegebouwen die RVO heeft bepaald. Naast de verschillende woontypen maken de kantoortypen de tool compleet. Hoewel de BENG1-eis bij kantoren veel makkelijker te halen is, kunnen architecten en ontwikkelaars bepalen hoe ze de energiebehoefte nog lager kunnen krijgen. Verder helpt de tool met tips die de BENG-score van een gebouw kunnen verbeteren.

X