Home » Nieuws » Geomilieu en catalogi

Geomilieu en catalogi

woensdag, 15 mei 2019 | Milieu, Nieuws

Een van de speerpunten van Geomilieu V5.0 is het verder verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. Een belangrijk onderdeel daarbij is de omgang met keuzelijsten; deze kunnen zijn opgelegd door de rekenmethode (voorgedefinieerd in Geomilieu), maar ook lijsten die de gebruiker zelf kan beheren (opgenomen in catalogusbestanden).

 

Voorgedefinieerd

Op een aantal attributenformulieren is het nu mogelijk veel gebruikte waarden te kiezen middels een knop […]. Deze opent een selectielijst waarin veel gebruikte waarden zijn opgenomen, denk hierbij aan het bodemtype voor bodemgebieden en het reflectietype bij gebouwen en schermen. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet meer noodzakelijk om per octaaf handmatig een reflectiewaarde in te voeren, maar wordt deze gevuld aan de hand van de gemaakte keuze.

Catalogusbestanden

Om catalogi beter te kunnen beheren, zijn alle catalogusbestanden (*.cat) verplaatst naar de folder CAT binnen de Geomilieu programmafolder. Indien gewenst, kan de gebruiker in settings.cfg een andere folder opgeven. CAT-bestanden zijn tekstbestanden die de gebruiker zelf kan aanpassen. De lijst met WMS- en WMTS-achtergronden staan ook in een CAT-bestand. Via Geomilieu is het mogelijk om de laatste versies hiervan van de DGMR Software website te downloaden.

Catalogimenu

Voor het beheren van catalogi met gegevens die niet op *.cat bestanden zijn opgeslagen is in het hoofdmenu de menu-optie “Catalogi” toegevoegd. Opties binnen dit menu zijn afhankelijk van het geopende model. Zo is voor wegverkeerslawaai modellen de lijst met wegdektypes te raadplegen en aan te passen. Ook afdrukken, opslaan en laden is mogelijk. Voor railverkeerslawaai zijn catalogi voor ruwheden en brugtoeslagen opgenomen. Bij banen is het dan ook niet meer nodig om de waarden voor ruwheden en brugtoeslagen op te nemen, maar kan eenvoudig worden verwezen naar de catalogus.

X