Home » Nieuws » Gebouwprestatie 2021 – Tip van de sluier

Gebouwprestatie 2021 – Tip van de sluier

maandag, 30 nov 2020 | BINK, Nieuws

Half januari 2021 wordt de nieuwe versie van Gebouwprestatie 2021 vrijgegeven. Tijdens onze DGMR BINK Kennisweek hebben we al een ‘tip van de sluier’ opgelicht om u te laten zien welke opties en mogelijkheden wij hebben toegevoegd in de komende release.

Eén van de grootste aanpassingen is de mogelijkheid om een gebouw te kunnen opdelen in gebouweenheden. Denk bijvoorbeeld aan woningen in een woongebouw. Vooral voor het maken van warmteverliesberekeningen is dit een grote verbetering. Per woning kan er, in de nieuwe versie, rekening worden gehouden met een eigen schilzekerheidsklasse.

Voor de bouwbesluitberekeningen zoals daglichttoetreding, ventilatie en spuiventilatie leidt een indeling in gebouweenheden tot een overzichtelijkere user interface en rapportage. Er zijn minder schermen nodig door een nieuwe wijze van het selecteren van gebouwen. Voor het maken van BENG-berekeningen is het indelen van een woongebouw in meerdere woningen ook noodzakelijk. In de BENG-berekeningen wordt een woongebouw niet alleen als geheel beoordeeld, maar moeten ook voor alle woningen een eigen energielabel berekend worden. Wij bieden voor dit onderdeel een export naar Uniec 3 aan.

Een belangrijke release is ook de nieuwe versie van het programma Brandoverslag. Deze is aangepast aan de nieuwste NEN 6068. Hierin zijn alle nieuwe vlamvormen opgenomen en wordt het ook mogelijk om met ‘vides’ te rekenen.

Naar aanleiding van wensen van klanten hebben we een aantal wijzigingen in de Modeller gemaakt.

Deze wijzigingen betreffen onder andere:

  • De mogelijkheid om vlakken te kunnen uitschakelen voor energieberekeningen.
  • Het kunnen weergeven van sparingen in vloeren.
  • Een eenvoudige manier om gebouweenheden en gebouwen te selecteren.
  • De weergave van vlakken met vloerverwarming.
  • Het ook kunnen opgeven van beschaduwingselementen voor de vaste constructies.

Wij zijn nu nog druk bezig met testen en met het aanpassen van de rapportages. Maar er komen een paar mooie producten aan in 2021. Houd onze berichten in de gaten om op de hoogte te blijven of schrijf u in op onze nieuwsbrief.

X