Home » Nieuws » De DGMR BINK online kennisweek: succesvol, leerzaam en laagdrempelig!

De DGMR BINK online kennisweek: succesvol, leerzaam en laagdrempelig!

dinsdag, 1 dec 2020 | Evenementen, Nieuws

We kijken terug op een succesvolle DGMR BINK Kennisweek 2020. Dit jaar hadden we, vanwege de coronamaatregelen van het RIVM, er voor gekozen om er een online week van te maken. Vijf dagen lang heel veel interessante sprekers en onderwerpen. Denk hierbij aan brandoverslag, BENG, TO-Juli, oververhitting en een tipje van de sluier van Gebouwprestatie 2021. Wat een enthousiasme! Ruim 200 deelnemers mochten wij tijdens de kennisweek verwelkomen.

Maandag was het ‘Branddag’. Björn Peters gaf een uitgebreide toelichting op de ingrijpende wijzigingen in de NEN 6068. Anique Smeets vertelde hoe er zo effectief mogelijk van een plattegrond een brandoverslagmodel gemaakt kon worden. We sloten de middag af met Rudolf van Mierlo, hij nam ons mee naar die brand in de Grenfelltoren in Londen, en de achtergronden achter de brandveiligheid van gevels.

Op dinsdag was het ‘Energiedag’. Zo kort voor  de inwerkingtreding van de NTA 8800 gaf Ieke Kuijpers-Van Gaalen een overzicht van de laatste stand van zaken. Robin van Ravensberg vertelde, namens Uniec 3, wat deze software nu al kan en wat we in de komende maanden nog kunnen verwachten.

Hans Bosch en Martin Zuurmond gaven op woensdag een toelichting op de nieuwe mogelijkheden in de Gebouwprestatie-software voor 2021. Ook werd er stilgestaan bij onze software om vocht in constructies te berekenen (Inwendige condensatie) en om de invloed van bewonersgedrag in woningen te kunnen beoordelen (BinAnlys).

De donderdag was ‘Warmteverliesdag’. Lage temperatuur verwarmingssystemen zijn niet meer weg te denken in de hedendaagse bouw. Een goede reden om Jan Verdonck van JAGA en Patrick Stuut van ATAG te vragen om te vertellen over hun ervaringen met het toepassen van hun afgiftesystemen en warmtepompen. Een belangrijke overeenkomst in de presentaties was het rekening houden met de juiste buitentemperaturen en de juiste afmetingen van het buffervat voor de CV installatie. Ook hadden we die middag nog een interactief element aan ons programma toegevoegd. Via de ‘Mentimeter app’ hebben we de nodige vragen gesteld over de besproken systemen.

Wij sloten de kennisweek af met een themamiddag over ‘Oververhitting’. Als eerste sprak Paulien Guijt. Zij vertelde meer over TO-Juli en wat dit voor effecten heeft op de materialisering van een gebouw. Daarna nam Marije te Kulve ons mee in de wetenschappelijke achtergronden achter oververhitting en vertelde duidelijk wat de effecten van oververhitting zijn op de mens, en hoe we deze effecten kunnen beperken. Ten slotte sloot Hans Bosch de week af met een lezing over de ‘do’s and don’ts’ van dynamische berekeningen, waarop bij de nieuwe TO-juli gelijkwaardigheidsberekening gelet moet worden.

Wij kijken terug op een geslaagde kennisweek die als leerzaam en laagdrempelig door onze deelnemers is ervaren. Wij hopen dat we elkaar volgend jaar naast digitaal ook weer fysiek mogen ontmoeten. Heeft u één of meerdere sessies gemist, maar wilt u dit nog wel terug zien. De presentaties en de opnames van de kennissessies zijn terug te vinden op onze website.

X