Geomilieu gebruikersdagen 2014

Dit jaar organiseerde DGMR Software vier Geomilieu Gebruikersdagen, in verschillende regio’s. De bijeenkomsten werden goed bezocht en daar zijn we content mee. De gebruikersdagen blijken toch steeds weer een prachtige gelegenheid om met collega’s en onze adviseurs over uw ervaringen met Geomilieu te spreken. En te leren van de ervaringen van andere gebruikers. Velen lieten ons weten het zeer te waarderen dat de gebruikersdagen ditmaal in de regio werden gehouden.

DGMR Software en IT

Richard Schmidt gaf een overzicht van de vele ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Een positief jaar voor personeel, resultaten en producten. Naast een overzicht van trends welke van invloed zijn op software (denk aan SWUNG voor Verkeer en Industrie, de vorming van de regionale uitvoeringsdiensten en centraliseren data vanuit de overheid) werd ook stilgestaan bij de nieuwe huisstijl van DGMR Software en IT. Een nieuw, fris uiterlijk dat ons nog beter in staat stelt onze informatie te verspreiden. Verder werd kort ingegaan op de vele ontwikkelingen in Geomilieu, de cloud rekenservice, ENORM, NoiseAtWork, MapAtWork en Predictor-LimA, gevolgd door spraakmakende projecten zoals Silence en verscheidene online tools voor het berekenen van energielabels, energiebesparing en bouwgeluid.

Ontwikkelingen Geomilieu

Het afgelopen jaar zijn er weer vele ontwikkelingen geweest in Geomilieu welke door Theo Verheij werden gepresenteerd. De rode lijn in de aanpassingen was kwaliteitsverbetering: introductie van de geheel vernieuwde module STACKS-Depositie, verbeterde koppelingen met NSL Monitoringstool en de geluidregisters voor spoor en weg. Door aanpassingen in de bedrijvenmanager is Geomilieu nog beter bruikbaar voor SWUNG en industrie. Ook is het nu mogelijk een abonnement af te sluiten voor toegang tot de Geomilieu cloud rekenservice.

De rest van de ochtend werden uiteenlopende onderwerpen besproken door deskundigen van DGMR en gastsprekers van DNV-GL en RIVM.

CNOSSOS-EU en SWUNG

Hans van Leeuwen, Gerard van Kempen en Rob Witte van DGMR Adviseurs lieten hun licht op de materie schijnen vanuit de wetgeving en de dagelijkse praktijk.
De nieuwe rekenmethode CNOSSOS-EU. Deze zomer wordt de knoop doorgehakt over de nieuwe Europese rekenmethode. Hans van Leeuwen ging in op de stand van zaken en mogelijke gevolgen van invoering van de nieuwe methode. Gerard en Rob presenteerden de gevolgen van SWUNG II en Industrie. Dit onderwerp leidde to veel discussie, met name hoe van een maatgevende bedrijfssituatie over te stappen naar een jaargemiddelde bedrijfssituatie.

Nachtelijke verlichting

Dorien Lolkema van het RIVM liet zien hoe wij met behulp van verlichting onze dag steeds verder verlengen en welke gevolgen dat kan hebben. Door kritisch te kijken naar waar, wanneer en hoeveel licht in welke kleur nodig is, kan het een stuk beter. Hierbij kan programma IPOlicht een belangrijke rol spelen. Een uniek beleidsinstrument dat gebruikt kan worden om de hemelhelderheid in beeld te brengen. IPOlicht zal binnenkort verder worden uitgebreid zodat naast hemelhelderheid bij heldere hemel, ook bewolking mee kan worden genomen.

Luchtkwaliteit

Specialisten van DNV-GL (Esther KokmeijerLuc Verhees en Hans Erbrink) gingen in op de ontwikkelingen met betrekking tot luchtkwaliteit, geurhinder en depositie. Vanwege de Natura 2000-gebieden is stikstofdepositie relevant, waarbij de module STACKS-Depositie het instrument is om de depositie te berekenen ten gevolge van verkeer, industrie en veehouderijen.

Monitoring railvoertuigen

Tenslotte toonde Ron Maas van Sensornet de meerwaarde van continue metingen aan railvoertuigen, het volautomatisch verwerken van alle meetgegevens en het online presteren van alle gegevens van hoofdlijnen tot de detailgegevens. Knelpunten op het spoortraject worden meteen inzichtelijk, onderhoud aan trams en rails kan worden geoptimaliseerd wat uiteindelijk enorme kostenbesparingen kan opleveren. Ook presentatie naar bewoners leidt tot meer vertrouwen en minder klachten.

Workshops, helpdesk en discussie

Het middagprogramma bestond uit workshops over Geomilieu, met “tips and tricks” en de behandeling van gebruikersvragen, maar ook aandacht voor onderwerpen als: het geluidregister Spoor, de NSL monitoringstool en het gebruik groepsreducties. De mensen achter de helpdesk van DGMR Software waren aanwezig om samen met de gebruikers naar Geomilieu te kijken, waarbij gebruikers hun eigen projecten konden meenemen. Afsluitend waren er discussies over de toekomst van Geomilieu, waarbij de wensen en suggesties van onze klanten natuurlijk centraal stonden.

Data en locaties Geomilieu Gebruikersdagen 2014

 • dinsdag 15 april 2014
  ‘Hotel Spoorzicht’ in Loppersum
 • donderdag 17 april 2014
  ‘Bezinnings- en Ontmoetingscentrum St. Joseph’ in Eindhoven
 • dinsdag 22 april 2014
  ‘Theothorne Grandcafé Schouwburg’ in Dieren
 • donderdag 24 april 2014
  ‘Hotel Mövenpick’, Voorburg

Presentaties:

Opening door Hans van Leeuwen
Ontwikkelingen DGMR Software 2014 door Richard Schmidt
Geomilieu V2.50 door Theo Verheij
CNOSSOS-EU door Hans van Leeuwen
Luchtkwaliteit, geurhinder en depositie door Luc Verhees, Hans Erbrink en Esther Kokmeijer
SWUNG-IL door Rob Witte
Monitoring railvoertuigen door Ron Maas
Nachtelijke verlichting door Dorien Lolkema
Workshop Geomilieu door Theo Verheij
Toekomstige ontwikkelingen Geomilieu door Theo Verheij

X