Accelerad: ‘De supersnelle rekenkern voor daglichtfactorberekeningen’
Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht, met onder andere het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) dat invloed heeft op de berekening van daglicht. Een van de toekomstige wijzigingen heeft betrekking op de bepaling van de daglichttoetreding in nieuw te bouwen gebouwen. De huidige norm voor nieuwbouw, NEN 2057 (equivalente daglichtoppervlakte), wordt vervangen door de Europese norm NEN-EN 17037 (daglichtfactor). De nieuwe norm wordt mogelijk vanaf 1 juli 2024, of nog wat later, van kracht.
Voor het correct toepassen van de nieuwe norm is het essentieel om geschikte software te gebruiken voor het berekenen van daglichtfactoren. Hiervoor ontwikkelden wij de module ‘Daglichtfactor. Met deze module kunnen gebruikers de daglichtfactor in gebouwen berekenen met behulp van de rekenkernen Radiance of Accelerad. Waarom Accelerad? Accelerad rekent met de rekenkernen van Radiace, maar maakt gebruikt van de extra rekenkracht van grafische kaart. Lange rekentijden om nauwkeurige resultaten te verkrijgen zijn dan verleden tijd.
Rishano Moti, student bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam, deed een onderzoek naar de effecten van verschillende omstandigheden op de nauwkeurigheid van daglichtfactorresultaten met Accelerad. Hij stelde de onderzoeksvraag: “Onder welke voorwaarde levert Accelerad resultaten die betrouwbaar genoeg zijn om in de praktijk te gebruiken?” Het antwoord hierop vind je in onderstaande Whitepaper. De resultaten van dit onderzoek zijn één op één te gebruiken in de module Daglichtfactor.
Download onze whitepaper
Accelerad: ‘De supersnelle rekenkern voor daglichtfactorberekeningen’