Home » Evenementen » Verslag DGMR BINK Kennismiddag 2019

Verslag DGMR BINK Kennismiddag 2019

dinsdag, 26 nov 2019 | BINK, Evenementen, Nieuws

Op 13 november 2019 hebben wij voor het eerst een kennismiddag voor onze klanten georganiseerd waar veel actuele onderwerpen werden besproken zoals BENG, warmtepompen en geluid, de nieuwe ventilatienorm en prestatie-eisen voor het binnenmilieu. Richard Schmidt, directeur van DGMR Software, verrichtte de officiële opening. Hij stond stil bij de overname van BINK Software door DGMR Software in 2017. Door de overname van BINK Software kunnen wij nu een compleet softwareproductfolio aanbieden op de vakgebieden van Milieu, Bouw, Installatietechniek en Duurzaamheid.

Hierna was het woord aan Hans Bosch, de productmanager van BINK Software. Hij nam ons mee in de ontwikkelingen van de software voor het komende jaar. De eerste ontwikkelingen zijn volgende maand al merkbaar. BINK 9 wordt omgedoopt naar BINK Gebouwprestatie 2020. Ook kunt u straks kiezen voor een licht of een donker thema en is de weergave op beeldschermen met een hoge resolutie (4K) verbeterd.

NTA 8800 en BENG

Het eerste grote onderwerp was NTA 8800 en BENG. Ieke Kuijpers-van Gaalen, directeur DGMR en rapporteur van de NTA 8800, nam de groep mee in de ontwikkelingen van deze nieuwe energienorm. Zij stond stil bij de beleidsmatige wijzigingen van de BENG-indicatoren ten opzichte van de NEN 7120. Verder lichtte Ieke nog een tipje van de sluier op over de effecten van de NTA 8800 op de utiliteitsbouw.

De tweede spreker was Marco Hofman, teamcoördinator bij ISSO en voorzitter van de NEN‑subcommissie ventilatie. Hij vertelde wat er verandert in de nieuwe ventilatienorm NEN 1089. Welke verandering er in systeemtypes komen, bijvoorbeeld systeem C4a wordt VST3. Ook stond hij stil bij de vraag waarom we eigenlijk ventileren en hoe dit in de nieuwe norm beter in beeld wordt gebracht.

Leon van Bohemen, productmanager renewables bij Itho Daalderop, gaf een kijkje onder de motorkap van de warmtepompen. Welke keuzes beïnvloeden nu eigenlijk de prestaties van de warmtepomp. Denk hierbij aan de gebruikte bron en het gebruikte afgiftesysteem.

Geluid van warmtepompen

Geluid afkomstig van warmtepompen is op dit moment een hot item. Gerard van Kempen, akoestisch adviseur bij DGMR, vertelde dat de warmtepompfabrikanten veel informatie over het geluid van hun warmtepomp geven, maar dat er nog weinig eenheid en eenduidigheid hierin te bekennen is. Nauwkeurig rekenen met gevalideerde gegevens is echter wel belangrijk. Geluidsniveau en geluidsvermogen zijn termen die na zijn presentatie duidelijk waren.

Het laatste en vijfde actuele onderwerp was de lezing over prestatie-eisen voor het binnenmilieu door Froukje van Dijken, adviseur bij bba binnenmilieu.  Froukje lichtte de door bba binnenmilieu geschreven publicatie ‘Programma van Eisen Gezonde Kantoren 2018’ toe.

Twee bedrijven gaven een presentatie over het maken van berekeningen met een gebouwmodel. Theo Versluis, adjunct directeur techniek bij KVMC, gaf aan hoe zij vanuit één gebouwmodel meerdere berekeningen maken. Ela Akkoyun, technisch specialist bouw bij DGMR, liet zien hoe zij voor zeer grote gebouwen vanuit een DXF-bestand snel brandoverslagberekeningen maakt.

Na de afsluiting van Richard Schmidt werd er tijdens de borrel nog nagepraat over deze succesvolle middag. Contacten werden uitgewisseld en er werden onderwerpen aangegeven voor komende kennissessies.

Het komende jaar worden veel normen aangepast en komen er veel nieuwe producten. Genoeg thema’s voor de volgende DGMR BINK kennisdag. Tot volgend jaar!

X