Home » Bouw » Nieuwe features Gebouwprestatie 2021 beschikbaar

Nieuwe features Gebouwprestatie 2021 beschikbaar

dinsdag, 19 jan 2021 | Bouw, Nieuws

De afgelopen periode zijn wij druk bezig geweest met het verbeteren en aanpassen van een aantal features in Gebouwprestatie. Wij hebben uw opmerkingen en wensen hierin meegenomen. U moet hierbij denken aan:

  • Gebouweenheden voor de berekeningen
  • Brandoverslag: nieuwe publicatie NEN 6068:2020
  • Vloerverwarming
  • Aangepaste UI
  • Nieuwe rapporten
  • Aanvulling van Duco-roosters in bibliotheek
  • Rc/U-waarde volgens NTA 8800:2020
  • Betere 4K / hoge DPI ondersteuning

Op twee van deze nieuwe features gaan wij wat dieper in.

Gebouweenheden voor de berekeningen

Vanaf nu is het mogelijk om een gebouw op te delen in eigen gebouweenheden. Dit betekent bijvoorbeeld voor warmteverliesberekeningen dat meerdere woningen in een woongebouw nu in één rekenslag als een eigen woning beoordeeld kunnen worden.

Voor de Bouwbesluitberekeningen, zoals Daglichttoetreding, Ventilatie en Spuiventilatie heeft dit als voordeel dat u de woningen zelfstandig kunt beoordelen en berekenen. Heeft u geen indeling in gebouweenheden nodig, dan kunt u het gebouw gewoon toekennen aan één gebouweenheid, en alles blijft zoals het was.

Onze warmteverliesklanten hadden al jaren de wens om deze optie in te bouwen. De temperaturen die behoren bij de gewenste schilzekerheidsklasse worden niet automatisch bepaald. Ook voor de export van een gebouwmodel naar Uniec 3 is bij een woongebouw een indeling in gebouweenheden noodzakelijk, daarom hebben we deze aanpassing in Gebouwprestatie en de Modeller toegevoegd.

Brandoverslag: nieuwe publicatie NEN 6068:2020

Het afgelopen jaar is de nieuwe NEN 6068:2020 gepubliceerd. In deze norm, waarin de rekenmethode is beschreven om de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten te berekenen, zijn vele verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de vorige versie.

De belangrijkste aanpassingen zijn: de mogelijkheid om sparingen tussen ruimten in rekening te brengen, aanpassing van de vormen van vlammen en een verbeterde beoordeling van overstekken.

Extra toelichting op de verschillen in de software

Om de verschillen in de software toe te lichten organiseren wij twee webinars. Op 21 januari 2021 ‘Wat is nieuw in Gebouwprestatie 2021’ en op 28 januari 2021 ‘Brandoverslag – wat zijn de wijzigingen in NEN 6068:2020′. Deelname is gratis.

Kunt u daar niet op wachten, bekijk dan de presentatie van Bjorn Peters over Brandoverslag, waarin hij een uitgebreide toelichting op deze nieuwe norm geeft. Deze presentatie gaf hij tijdens één van onze kennisdagen afgelopen november.

X